Energiejournaal start een artikelenreeks van 10 klimaatmaatregelen, niet in volgorde van belangrijkheid, met absolute ‘no-brainers’ waarover onder experten geen discussie bestaat. De eerste maatregel, massaal inzetten op zonnepanelen, kreeg u vorige week al. Tip 2: gebouwen verwarmen op warmtepompen.
De op de markt standaard beschikbare warmtepomp heeft een CoP4. Dat staat voor ‘coefficiënt of performance’ met factor 4. Dat wil zeggen dat t.o.v. een klassieke gascondensatieketel, een warmtepomp 4 keer meer warmte haalt uit haar ‘primaire bron’ die elektriciteit is. Het is geen boutade maar nagelharde waarheid om te stellen, dat -zelfs mocht die elektriciteit met een gascentrale zijn gemaakt met een efficiëntie van 50%, een warmtepomp nog steeds dubbel zo goed scoort als een gasketel.
Toch is het genoegzaam bekend dat een warmtepomp economisch niet rendabel is, zelfs rekening houdend met de premie die je via de netbeheerder kan bekomen. Zelfs mocht men warmtepompen gratis uitdelen, dan nog waren ze in Vlaanderen economisch niet aantrekkelijk. Want wat baat het om 4 keer efficiënter te zijn als elektriciteit 5 keer meer kost dan gas. We namen de proef op de som, via de Vreg V-test, en namen het goedkoopste tarief voor een gezin in Aalst met gemiddeld verbruik: voor elektriciteit betalen zij 265 €/MWh, voor aardgas betalen zij 54 €/MWh.
Het vreemde is dat politici op elk niveau het er al jaren over eens zijn dat die vork kleiner moet, maar helaas blijft alles bij het oude. Federaal zou men de accijnzen op gas (en stookolie) kunnen verhogen en deze op elektriciteit kunnen afbouwen. Of de federale bijdrage op gas doen stijgen en deze op elektriciteit laten dalen. Op Vlaams niveau zou men bvb. de openbare dienstverplichting m.b.t. WKK (die toch wordt gevoed met aardgas) naar de gasfactuur kunnen verschuiven. Groot was dan ook de verbazing dat in 2021 de vork tussen elektriciteit en aardgas nog groter werd…
(Bron: Energiejournaal.be)