Vorige week berichtte Energiejournaal over de zwakke energetische prestaties van sociale woningen in Vlaanderen. Afgelopen vrijdag keurde de Vlaamse regering het relanceproject “Renovaties sociale woningen versnellen” goed. Met dat project wordt ingezet op de energetische renovatie van sociale huurwoningen, met het oog op het behalen van de Vlaamse Klimaat- en energiedoelstellingen tegen 2050.
Uit de laatste cijfers die minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) bekendmaakte, blijkt dat slechts 12% van de sociale huurwoningen in Vlaanderen over een energielabel A beschikt. Zo’n 21% van de sociale huurwoningen beschikt over een label F of heeft helemaal geen energielabel. Diependaele wil dat, in lijn met de Vlaamse “renovatielangetermijnstrategie”, alle sociale woningen tegen 2050 over een A-label beschikken. Tegen 2030 mogen sociale woningen geen label F meer hebben.
Met het relanceproject “Renovaties sociale woningen versnellen” wil de Vlaamse regering aan de hand van de toekenning van Vlaams Klimaatfonds-premies aan sociale huisvestingsmaatschappijen en het Vlaamse Woningfonds de energetische renovatie van sociale huurwoningen stimuleren en versnellen. Initiatiefnemers kunnen naast die premies ook gebruik maken van een gesubsidieerde lening. Voor de premies voorziet Vlaanderen een budget van 15 miljoen euro in 2021 en 15 miljoen euro in 2022.
Bij het nalezen van de Belgische en Vlaamse relanceplannen, merkte de Europese Commissie op dat de middelen die vanuit Europa ter beschikking worden gesteld voor de energierenovaties, de plaatsing van gascondensatie ketels niet gesubsidieerd kan worden. De Vlaamse overheid gaat er vanuit dat ze met het totale budget de energetische renovatie van 4.455 sociale woningen zal kunnen ondersteunen.
Parallel zal Vlaanderen ook inzetten op de bouw van nieuwe sociale woningen. Het aanbod van sociale huurwoningen is al lange tijd een stuk kleiner dan de vraag ernaar. Voor de nieuwbouw maakt de Vlaamse regering via de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) eenmalig 250 miljoen euro extra vrij.
(Bron: Energiejournaal.be)