De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert dit jaar voor de vijfde keer een groepsaankoop zonnepanelen. Al ruim 3.500 Oost-Vlamingen schreven zich in voor de nieuwste editie, waarbij dit jaar ook thuisbatterijen werden aangeboden. En die laatste blijkt populair te zijn: zo’n 80% van de inschrijvers koos ook voor een thuisbatterij.
Zowel PV-installateurs zelf als organisatoren van groepsaankopen bieden steeds vaker ook een thuisbatterij aan bij de plaatsing van zonnepanelen. Met zo’n batterij kan je een deel van je geproduceerde zonnestroom tijdelijk opslaan, en later gebruiken. Zo kunnen PV-eigenaars met een digitale meter meer van de zelfgeproduceerde groene stroom rechtstreeks verbruiken. Omdat het verschil tussen de nettokost van een kWh die je van het net afneemt en een geïnjecteerde kWh factor 6 tot 8 bedraagt, bespaar je met zo’n thuisbatterij wel wat geld. Ook zorgt de batterij voor een ontlasting van het elektriciteitsnet.
Wie vanaf 2021 zonnepanelen plaatst, wist van tevoren dat daarbij ook de plaatsing van een digitale meter zou volgen. Maar door het arrest van het Grondwettelijk Hof zal diezelfde regel ook gelden voor wie voordien reeds zonnepanelen liet plaatsen. Dat leidde tot en enorme terugval van de vraag naar zonnepanelen, maar tegelijkertijd voor een stijging van de vraag naar thuisbatterijen. En dat merkt ook de Provincie Oost-Vlaanderen, die bij haar nieuwe groepsaankoop naast zonnepanelen ook thuisbatterijen aanbiedt.
Zo’n 4 op de 5 inschrijvers op de groepsaankoop koos naast zonnepanelen ook voor een thuisbatterij. Voor zowel zonnepanelen als een thuisbatterij kan je momenteel een premie aanvragen. In het eerste kwartaal van 2021 nam het aantal aanvragen voor de thuisbatterijpremie al stevig toe tot 783 (tegenover 140 in 2020), maar de effectieve populariteit zal allicht pas in het tweede kwartaal zichtbaar zijn. Vanaf 1 april ligt de premie namelijk wat hoger. De populariteit bij de groepsaankoop in Oost-Vlaanderen is alvast een eerste indicatie dat thuisbatterijen in de lift zitten.