Rescoop België, de federatie van de Belgische burgerenergiecoöperaties, is klaar om rechtstreekse burgerparticipatie in de geplande offshore windparken te organiseren. Met het initiatief “Burgerwind op Zee” willen de 37 Belgische burgercoöperaties het voor iedereen mogelijk maken om mee te investeren in windenergie op de Noordzee. REScoop België zal zich als evenwaardige partner aanbieden bij de tenderprocedure voor windconcessies op zee.
In het Koninklijk Besluit van 12 mei 2019 werd het principe van Burgerparticipatie reeds ingeschreven. De huidige regering keurde eind april daarnaast een voorontwerp van wet tot omzetting van de Europese richtlijn betreffende gemeenschappelijke regels voor de elektriciteitsmarkt goed, en maakt zo werk van de verdere modaliteiten om participatie via Energiegemeenschappen mogelijk te maken. En dat is goed nieuws voor de bestaande burgercoöperaties of “Rescoops” (Renewable Energy Sources Co-operatives), want zij voldoen aan de Europese definities van energiegemeenschappen.
De burgercoöperaties streven ernaar om de lokale hernieuwbare energiebronnen rechtstreeks toegankelijk te maken voor alle burgers. Op die manier kunnen zo veel mogelijk mensen ook mee de vruchten plukken van de geproduceerde hernieuwbare energie. Ook kan een deel van de opbrengsten ingezet worden om maatschappelijke meerwaarde te creëren.
Momenteel is er voor ruim 2 GW aan windturbines geïnstalleerd in de Belgische Noordzee. Tegen 2030 moet dat vermogen verdubbelen. In 2023 zal de federale overheid een tender lanceren voor de ontwikkeling van 2 nieuwe offshore zones voor windenergie. Hierop moet een vermogen van in totaal 1,4 GW aan windturbines worden voorzien. Als de nieuwe wet wordt goedgekeurd, zal de weerhouden concessionaris van de domeinconcessie van de offshore windzones burgerparticipatie kunnen voorzien en daarvoor een samenwerking opzetten met een hernieuwbare energiegemeenschap.
Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) is alleszins enthousiast over het idee: ‘de energieswitch naar 100% hernieuwbare energie moet er één zijn van en voor iedereen. Dankzij nieuwe rechten voor energiegemeenschappen zullen zowel burgers, lokale autoriteiten waaronder gemeenten, verenigingen, maar ook KMO’s binnen enkele jaren mede-eigenaar van offshore windmolens kunnen worden, en daarmee dus ook medeproducent van hernieuwbare energie. België is momenteel nummer 5 in de wereld op gebied van wind op zee. Offshore wind is een nationale trots, naast onze frieten, onze chocolade en ons bier. Ik wil dat alle Belgen kunnen delen in die trots en er mee de vruchten van plukken.’