Volgens federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zijn de Belgische gasvoorraden helemaal op schema. Ook gasbeheerder Fluxys bevestigt dat. Momenteel zijn de gasreserves voor zo’n 87% gevuld. Tegen 1 november zou dat 90% moeten zijn. In totaal kan Fluxys in haar ondergrondse opslaginstallatie te Loenhout voor 8 TWh aan aardgas opslaan.
Momenteel liggen de gasprijzen extreem hoog. Die zijn het gevolg van problemen bij verschillende gaswinningsinstallaties, een hoge gasvraag in Azië en speculatie. Recent werd de prijs nog eens extra omhoog geduwd doordat er iets koudere temperaturen verwacht worden. Ook het feit dat China met stroomtekorten kampte en haar energievoorraden op peil wil houden, leidde tot hogere gasprijzen.
Dat de Belgische gasreserves weer op hun normale niveau zijn, lijkt alleszins een geruststellende boodschap. Tegen 9 november moeten de Belgische gasreserves voor 90% gevuld zijn. Wetende dat de Belgische opslagcapaciteit zo’n 8 TWh bedraagt, gaat het dus om zo’n 7,2 TWh gas. Maar als we dat getal naast het totale Belgische gasverbruik leggen, zo’n 190,7 TWh in 2020, lijkt die gasreserve toch geen grote zekerheid te bieden.
Van die 190,7 TWh werd vorig jaar 46,8% gebruikt via het distributienet, dus voornamelijk voor verwarming van gebouwen en om te koken. Dat aandeel is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. 25,7% van de 190,7 TWh werd door de industrie verbruikt, en 27,5% voor elektriciteitsproductie. Het gasverbruik ligt voor zowel de industrie als elektriciteitsproductie al sinds 2014 in stijgende lijn.
In 2020 daalde het gasverbruik in de industriële sector wel licht, vermoedelijk ten gevolge van de coronacrisis. Mogelijks hebben de hoge gasprijzen ook dit jaar een impact op het verbruik. Verschillende grootverbruikers lieten al weten hun productie tijdelijk te verlagen. Om het gasverbruik in België te verlagen en voorspelbaarder te maken, lijkt het logisch om vooral naar het huishoudelijk verbruik te kijken. Met de kernuitstap en de CRM-veiling in het vooruitzicht, lijkt het echter zeer waarschijnlijk dat het gasverbruik voor elektriciteitsproductie de komende jaren verder zal stijgen.
(Bron: Energiejournaal.be)