Met “Shifting Economy” heeft de Brusselse regering haar strategie bekendgemaakt voor de transitie naar een koolstofneutrale economie tegen 2050. In het gewest worden maar liefst 224 maatregelen uitgerold aan de hand van 7 hefbomen en economische instrumenten. Het gaat daarbij onder meer om financiering en begeleiding van ondernemingen, overheidsopdrachten en de ondersteuning van onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Ook het coöperatieve ondernemerschap wordt ondersteund. De strategie werd al vanaf het begin van de legislatuur opgebouwd, maar heeft nu dus ook een neerslag en naam gekregen.
Een koolstofneutrale economie tegen 2050.? Dat is waar de Brusselse regering met haar strategie “Shifting Economy” naartoe wil. Daarbij ligt de nadruk onder meer op de herlokalisering van de economische activiteiten, het behoud en de ontwikkeling van kwaliteitsvolle jobs en de vermindering van ongelijkheid. Brussel staat voor grote uitdagingen op het vlak van milieu, maatschappij en tewerkstelling, en komt nu met een duidelijke strategie over de brug. Die strategie werd in overleg met zeer diverse actoren uitgewerkt, waaronder de sociale partners. “Shifting Economy” vormt meteen ook een onderdeel van de Brusselse bijdrage aan het Nationaal Plan voor Herstel en Veerkracht.
De Brusselse regering zette zich reeds in 2019 expliciet in voor die economische transitie door geleidelijk aan al haar economische beleidsinstrumenten te heroriënteren. Ze keek daarbij naar 3 tijdshorizonten. Tegen 2024 moet er meer steun zijn voor ondernemingen die op milieu- of sociaal gebied een voorbeeldfunctie vervullen, of die al bij een economisch transitieproces betrokken zijn. Tegen 2030 moeten dan alle economische instrumenten van het Gewest geheroriënteerd worden zodat ze toegespitst worden op het ondersteunen van ondernemingen die op sociaal en ecologisch vlak een voorbeeld willen stellen. Koolstofneutraliteit van de economische activiteiten moet ten slotte tegen 2050 bereikt worden.
Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie (Ecolo): ‘De vaststelling is duidelijk: we moeten ons consumptie- en productiegedrag veranderen. Met “Shifting Economy” kiest de Brusselse regering voor een ambitieuze economische transitiestrategie en zet ze een koers uit: de economie koolstofvrij maken tegen 2050. Alle economische actoren van het Gewest worden aangesproken om dat doel te bereiken. Dankzij meer dan 200 concrete maatregelen en door alle gewestelijke economische instrumenten geleidelijk te heroriënteren naar voorbeeldige ondernemingen op milieuen sociaal vlak, geeft de Brusselse regering zichzelf de middelen om die ambitie waar te maken.’
(Bron: Energiejournaal.be)