Vandaag is het “Global Wind Day”. Voor de Vlaamse burgercoöperaties voor hernieuwbare energie is dit de ideale dag om via verschillende acties aandacht te vragen voor lokaal eigendom van de burger in windenergie. De coöperatieve aanpak, waarbij burgers mee eigenaar kunnen worden van windturbines op land en op zee, is voor hen dé manier om lokale meerwaarde te creëren en te zorgen dat de energietransitie niet enkel duurzaam maar ook inclusief en democratisch is. Ze gaan dan ook op zoek naar “windambassadeurs”, burgers die deze boodschap mee willen uitdragen.
Voor de burgercoöperaties, die samenwerken via koepelorganisatie REScoop (afkorting van Renewable Energy Sources Cooperatives), is gedeeld eigenaarschap van hernieuwbare energie de sleutel om de energietransitie niet alleen inclusief en democratisch te maken, maar ook te versterken. Elke projectontwikkelaar van windturbines heeft al mogen ervaren dat het realiseren van windprojecten vrijwel altijd moeizaam verloopt. Veel dossiers worden daarbij jarenlang juridisch aangevochten. Voor de burgercoöperaties is volwaardige burgerbetrokkenheid, inhoudelijk en financieel, een grote troef om het draagvlak te vergroten en de weerstand te minimaliseren.
Om elke Vlaming makkelijk in contact te brengen met een lokale energiecoöperatie, bouwden ze samen aan één online platform: https://www.burgerenergie.be/. Hier worden alle coöperaties en de door hen gerealiseerde projecten in kaart gebracht. Naar aan Hier worden alle coöperaties en de door hen gerealiseerde projecten in kaart gebracht. Naar aanleiding van de Global Wind Day wordt de website nu uitgebreid met foto’s en boodschappen van de windambassadeurs, een FAQ-pagina over burgerwind, en een campagnepagina. Zo kan iedereen mee windambassadeur worden.
De Rescoops hebben ook een boodschap gericht aan minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). In kader van de regelgeving rond energiegemeenschappen vragen ze om decretaal vast te leggen dat elk windproject een participatieplan krijgt dat deel uitmaakt van het omgevingsvergunningsdossier. Zo kan de lokale gemeenschap in een vroeg stadium actief betrokken worden.
(Bron: Energiejournaal.be)