Nadat de regeling waarbij PV-eigenaars gedurende 15 jaar recht hebben op een virtueel terugdraaiende teller werd vernietigd door het Grondwettelijk Hof, werkte de Vlaamse regering verschillende compensatiepremies uit. Naast de retroactieve investeringspremie en de extra premie voor warmtepompeigenaars, ging het ook om een vergoeding voor dubbel betaalde netkosten. Die premie zou in het voorjaar van 2022 kunnen worden aangevraagd via een elektronisch aanvraagsysteem.
Na het arrest van het Grondwettelijk Hof voorzag de Vlaamse regering in verschillende premies voor PV-eigenaars. De retroactieve investeringspremie is er voor elke PV-eigenaar die voor 2021 zonnepanelen liet plaatsen, en via bestaande premies en fiscale voordelen nog niet voldoende rendement haalde op zijn zonnepanelen. De premie kan dan ook niet aangevraagd worden door eigenaars die groenestroomcertificaten ontvangen. Een andere voorwaarde is de effectieve plaatsing van de digitale meter. Hoe later die geplaatst wordt, hoe langer de eigenaars van de terugdraaiende teller kunnen genieten. De premie neemt dan ook jaar na jaar af.
Voor warmtepompeigenaars werd een eenmalige aanvullende premie voorzien. Zij leiden gemiddeld meer financieel verlies door de afschaffing van de terugdraaiende teller, omdat ze het hogere verbruik van de warmtepomp in de winter compenseren door de hogere PV-productie in de zomer. Hoewel ze vanuit klimaatoogpunt alles doen wat wenselijk is, zullen ze hun energiefactuur toch terug fors zien stijgen. Het capaciteitstarief, waarbij een groot deel van de netvergoeding via een heffing op verbruikspieken zal worden geïnd, kan warmtepompen wel opnieuw financieel aantrekkelijker maken.
Daarnaast voelde nog een groep Vlamingen zich benadeeld. Wie reeds over een digitale meter en PV beschikte, kreeg na 1 maart een tussentijdse afrekening. Daarbij werd niet alleen het prosumententarief aangerekend, maar ook alle netkosten voor de werkelijke afname. Aangezien die in maart gewoonlijk hoger ligt (omdat de teller vooral vanaf het voorjaar begint terug te draaien), betaalden die gezinnen dus meer netvergoeding dan anders. Die “dubbele” netbijdrage wil de Vlaamse regering met de premie ook compenseren. De getroffen PV-eigenaars zullen die vanaf het voorjaar van 2022 kunnen aanvragen bij Fluvius. Ze hebben daarvoor tijd tot 1 september 2022.
(Bron: Energiejournaal.be)