Fluxys, de Belgische aardgasnetbeheerder, beschikt naast een net van zo’n 4.000 km en een terminal in Zeebrugge ook over een grootschalige ondergrondse opslaginstallatie in Loenhout. Omdat de kost voor de opslag van aardgas in Loenhout, goed voor een totale capaciteit van zo’n 8 TWh, gedaald is, besloot de federale energieregulator CREG ook de tarieven voor de opslag dan met 30% te laten dalen. Dat is goed nieuws voor de aardgasverbruikers, maar minder goed voor de energietransitie.
Als energieregulator kijkt de CREG erop toe dat de kosten die de verschillende netbeheerders aan gebruikers doorrekenen in verhouding staan tot de effectieve kostprijs van de dienstverlening. In het geval van de levering van aardgas betekent dit dat de CREG aan Fluxys kan vragen om een nieuw tariefvoorstel te doen, indien die ervan overtuigd is dat de tarieven geactualiseerd moeten worden. Ook Fluxys zelf kan hiervoor het initiatief nemen.
Omdat Fluxys de investeringsplanning voor de opslaginstallatie voor aardgas te Loenhout wijzigde, veranderden ook de voorziene afschrijvingen voor die installatie. In principe waren de tarieven voor de opslagdiensten van Fluxys vastgelegd voor drie jaar, maar omdat de kosten nu een stuk lager uitvallen, was zo’n tariefwijziging toch aan de orde. Dat leidde ertoe dat de opslagtarieven, die onderdeel uitmaken van de aardgasfactuur, met 30% dalen vanaf 1 juli 2021.
Nadat de federale bijdrage voor aardgas begin dit jaar al daalde, terwijl die voor elektriciteit steeg, wordt de kloof tussen de totale aardgas- en elektriciteitsprijs opnieuw vergroot. Hoewel de meeste aardgasverbruikers niet zullen klagen over een kostendaling, kunnen we ons toch de vraag stellen of dit met het oog op een energietransitie wel een goede zaak is. Er bestaat algemene consensus dat een grote omslag van gebouwverwarming met aardgas naar hernieuwbare oplossingen (vnl. warmtepompen) noodzakelijk is om de Belgische klimaatdoelstellingen te behalen. Elke verlaging van de uiteindelijke kostprijs voor een kWh, zal de keuze voor een warmtepomp alleen maar minder aantrekkelijk maken. Deze tariefwijziging is dus opnieuw een stap achteruit in de vergroening van ons energieverbruik.
(Bron: Energiejournaal.be)