Het EStor-Lux consortium (SRIW, Ackermans & van Haaren, CFE, BEWATT, SOCOFE, IDELUX, SOFILUX) is op 9 december 2021 gestart met de commerciële uitbating van het eerste batterijpark voor energieopslag met een aansluiting op het Belgische hoogspanningsnet. Het park, bestaande uit 480 lithium-ionbatterijmodules, is gevestigd op de site van een Kyndryl-datacenter in Bastogne en heeft een geïnstalleerd vermogen van 10 MW en een opslagcapaciteit van 20 MWh. Maar het consortium toont zich heel wat ambitieuzer.
Een belangrijk vraagstuk in de hernieuwbare energietransitie is dat rond de opslag van elektriciteit. Met een toenemend aandeel van fluctuerende energiebronnen zoals wind- en zonne-energie, neemt ook de nood aan flexibele capaciteit toe. Die kan ingevuld worden door een grotere flexibiliteit in de energievraag, door goede interconnecties en door opslagcapaciteit. Bij dat laatste kan een onderscheid gemaakt worden tussen grootschalige opslag (zoals de spaarbekkencentrale van Coo) en batterijopslag. Zo bestaat een deel van de batterijcapaciteit uit thuisbatterijen, heeft de groeiende EV-vloot een aanzienlijk opslagpotentieel, maar wordt er ook steeds nadrukkelijker gekeken naar batterijparken. In kader van het capaciteitsremuneratiemechanisme (CRM) werden onder meer subsidies toegekend voor een batterijsysteem van 100 MWh in Ruien.
Ondertussen startte het EStor-Lux consortium eind vorig jaar met de commerciële uitbating van het eerste batterijpark met een aansluiting op het Belgische hoogspanningsnet. Dit project is ook een van de eerste in Europa die inzet op een opslagcapaciteit van langere duur (120 minuten om het systeem te laden en ontladen, 2 tot 4 keer langer dan bestaande systemen). Hierdoor kan het batterijpark veel frequentere en langere activeringen leveren om bij te dragen tot het behoud van het evenwicht van het net. Een doorslaggevend voordeel voor het systeem: een batterij met opslagcapaciteit van 2 uur kan voorkomen dat er frequentieafwijkingen optreden, terwijl huidige batterijparken van kortere duur pas later ingeschakeld kunnen worden om deze frequentieafwijkingen te compenseren eens ze zich voorgedaan hebben.
Centrica Business Solutions, verantwoordelijk voor het valoriseren van EStor-Lux op de elektriciteitsmarkten, neemt sinds de operationele start bijna systematisch (en meestal succesvol) deel aan de dagelijks door Elia georganiseerde veilingen voor secundair regelvermogen (aFRR). Zo heeft het Bastogne batterijpark, geaggregeerd in een portfolio met andere bronnen van flexibele capaciteit, een gemiddeld regelvermogen (in injectie of afname) van 10,2 MW aan Elia geleverd dat aan de stabiliteit van het Belgische elektriciteitsnet heeft bijgedragen. De capaciteit die de afgelopen 2 maanden vanuit het batterijpark werd geleverd zou een besparing van zo’n 18.000 ton CO2 tegenover gasgestookte centrales betekenen. Het consortium wil tegen 2024 een capaciteit van 150 MW realiseren.
(Bron: Energiejournaal.be)