De federale regering heeft op voorstel van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) een voorontwerp van wet goedgekeurd tot wijziging van de wet op de kernuitstap. Volgens die wet moeten de laatste kerncentrales in 2025 de deuren sluiten, maar in het meest recente federale energieakkoord werd de deur opnieuw geopend voor een levensduurverlenging van Doel 4 en Tihange 3. Ook andere onderdelen van het energieakkoord, zoals de verlenging van de uitbreiding van het sociaal energietarief, werden door de regering geformaliseerd.
Het gaat over een voorontwerp van wetswijziging m.b.t. de kernuitstap. Dit moet nu eerst de verplichte adviezen inwinnen, dan een 2de en misschien zelfs 3de lezing ondergaan en dan pas naar het parlement vertrekken. Het duurt dus zeker nog maanden eerder de wet écht gewijzigd is.
In het energieakkoord dat de federale regering enkele weken geleden afsloot, werd afgesproken dat Energieminister Van de Straeten (Groen) en premier Alexander De Croo (Open VLD) met ENGIE zullen onderhandelen over een eventuele verlenging van Doel 4 en Tihange 3 met 10 jaar. Om dit mogelijk te maken, moest echter ook de wet op de kernuitstap gewijzigd worden. Daarnaast werd op voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) ook een ontwerp voor de wijziging van het KB van 2011 over de veiligheidsvoorschriften voor kerninstallaties goedgekeurd. Ook een ontwerp van KB tot wijziging van de retributies van het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) werd goedgekeurd.
De wetswijzigingen zelf zullen uiteraard niet volstaan om ook effectief een levensduurverlenging te realiseren. Naast een akkoord met ENGIE zal er ook nauw samengewerkt moeten worden met het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) en zullen de nodige vergunningen aangevraagd moeten worden. Voor dat laatste werd ook beslist een overheidsopdracht uit te schrijven om de milieueffectenbeoordeling mogelijk te maken. Het is dus nog te vroeg om definitief te stellen dat de verlenging van Doel 4 en Tihange 3 er werkelijk komt. Het befaamde artikel 3, dat de bouw van nieuwe nucleaire elektriciteitscentrales uitsluit, blijft in de wet op de kernuitstap wel behouden.
(Bron: Energiejournaal.be)