Fluvius wil tussen 2023 en 2032 een extra 4 miljard euro investeren in de elektriciteitsnetten in Vlaanderen. Die investeringen zijn volgens de distributienetbeheerder (DNB) nodig om in totaal 1,5 miljoen elektrische wagens en massaal veel warmtepompen van stroom te voorzien en om de elektriciteit van zonnepanelen langs het net te transporteren. In totaal wil het netbedrijf 40% van de laagspanningsnetten, 13% van de middenspanningsnetten en één derde van de distributiecabines versterken. Fluvius hield bij de opmaak van het plan ook rekening met het gebruik van slimme toepassingen via de digitale meter.
Het was al langer duidelijk dat de energietransitie naar meer hernieuwbare energie en de elektrificatie van het wagenpark en de verwarming van gebouwen een impact zou hebben op de noodzakelijke investeringen in de elektriciteitsnetten. Met haar investeringsplan hangt Fluvius nu een prijskaartje aan die investeren.
Vooral de integratie van elektrische wagens en warmtepompen heeft een impact op de voorziene investeringen. Voor de aantallen baseert Fluvius zich op wat er in diverse beleidsplannen zoals het Vlaams Energie- en klimaatplan is opgenomen, en op concrete beleidsmaatregelen zoals de nieuwe fiscaliteit rond bedrijfswagens. Daarom gaat Fluvius uit van in totaal 1,5 miljoen elektrische wagens en warmtepompen in 12% van de Vlaamse gebouwen tegen 2030. Toch houdt de DNB ook rekening met een groot aantal nieuwe gasaansluitingen door de uitfasering van stookolie. De investeringen in de gasnetten zouden wel fors dalen. Ook gaat Fluvius uit van 8 TWh aan warmte die via warmtenetten wordt getransporteerd. In totaal zouden de benodigde investeringen zo’n 11 miljard euro kosten. Dat is 4 miljard euro meer dan eerder voorzien. De extra investeringen zouden een stijging van de werkingsmiddelen voor Fluvius met bijna 10% betekenen.
Het investeringsplan van de DNB is nog niet definitief. Fluvius zal haar plan nog voorstellen aan de verschillende overheden, stakeholders en het bredere publiek. Na een consultatieronde is het aan de VREG om te beslissen of ze het plan ook effectief goedkeurt. Het plan is onlosmakelijk verbonden met de discussie over het capaciteitstarief. Fluvius benadrukt dat met een juist en massaal gebruik van de digitale meter, het spreiden van het elektrisch laden en het capaciteitstarief verdere investeringen richting 2050 beperkt kunnen worden tot 6 miljard euro. Zonder die maatregelen zou de kostprijs fors hoger liggen.
(Bron: Energiejournaal.be)