Eerder deze maand raakte bekend dat Fluxys, de Belgische gasnetbeheerder, zal participeren in TBG, haar Braziliaanse sectorgenoot. Maar ook in België wil het bedrijf de komende jaren investeren. In een interview in de krant ‘De Tijd’ geeft CEO Pascal De Buck aan een Belgisch pijpleidingnet voor waterstof en CO₂ te willen bouwen.
Om de Europese klimaatdoelstellingen te behalen, zullen we steeds minder fossiele brandstoffen gebruiken. Voor steenkool en bruinkool is er allicht geen toekomst binnen Europa, maar ook het aardgasverbruik zal fors moeten dalen. Daarnaast is het al langer de vraag welke rol waterstof zal spelen in het toekomstige energielandschap, en hoe we de bestaande infrastructuur op een toekomstbestendige manier kunnen benutten. Waterstof wordt via elektrolyse geproduceerd. Afhankelijk van de primaire energiebron spreekt men over groene (met hernieuwbare energie), grijze (met fossiele brandstoffen) of blauwe (met fossiele brandstoffen en CO₂-captatie) waterstof.
Waterstof lijkt vooral een toekomst te hebben in de industrie en in de lucht- en scheepvaart. Volgens De Buck kunnen aardgasleidingen omgebouwd worden om er waterstof of CO₂ door te transporteren. Fluxys is met het commercieel proces begonnen om in kaart te brengen waar er industriële vraag is. Zeker in industriële clusters en havens, waar soms verschillende leidingen naast elkaar liggen, kan de overstap naar waterstof en CO2 snel gemaakt worden. Maar om die clusters met elkaar te verbinden, zal algauw 1 miljard euro geïnvesteerd moeten worden.
(Bron: Energiejournaal.be)