Deze week brengt Energiejournaal elke dag een interview met een Vlaams politicus die zich in het energiedossier vastbijt. Vandaag wordt Groen Vlaams Parlementslid Johan Danen aan het woord gelaten.
EJ: Hoe raakte u ooit gebeten door het “energievirus”? “Ik was – lang voor ik in het parlement zat – betrokken bij een lokale energiecoöperatieve, Bronsgroen. Ik vond daar een groep geëngageerde mensen die trachtten een sociale woonwijk energiezuiniger te maken, maar de bewoners ook te laten genieten van hernieuwbare energie. Toen zag ik al dat tussen droom en daad, praktische bezwaren zaten, maar ook wetten. Toen ik enkele jaren later in het parlement verkozen werd, besloot ik om mij in het energiedomein vast te bijten, met de vaste wil om die wetten zo om te vormen, zodat iedereen zou kunnen genieten van betaalbare hernieuwbare energie.”
EJ: Voor zonne-energie is er nog een enorm potentieel voor Vlaanderen. Hoe kunnen we dit aanboren? “Een wonderoplossing bestaat niet. Wel moet de overheid burgers en investeerders een zekere stabiliteit kunnen garanderen. Regels die te snel veranderen, helpt investeren in zonne-energie niet vooruit. Eén van de oplossingen is het mogelijk maken van zonnedelen, zodat geschikte daken kunnen worden vol gelegd en de opgewekte energie gedeeld. Lokale overheden, maar ook scholen, supermarkten,… kunnen zo zelf investeren in zon, ofwel dat doen via burgercoöperaties. Het is bijgevolg wel nodig een goede tariefstructuur te hebben die ervoor zorgt dat PV ook zonder terugdraaiende teller rendabel is en geïntegreerd wordt in het energiesysteem. Daarnaast zijn flexibilisering en slimme netten een troef voor meer zon. Daarnaast verwacht ik veel van lokale energiegemeenschappen.”
EJ: Heeft u zelf zonnepanelen op het dak? Of andere energievriendelijke maatregelen die u privé toepast? “Ons huis dateert van begin 2000, toen er heel andere normen golden. Toch kozen we voor een woning die een BEN-woning benadert. We hebben een zonneboiler én fotovoltaïsche zonnepanelen en onze verlichting is volledig verLED.”
EJ: Is er nog potentieel voor onshore windenergie? “Er is zeker nog potentieel. Het is belangrijk aan de slag te gaan met bekommernissen van omwonenden en ervoor te zorgen dat mensen ook kunnen genieten van de baten. Burgercoöperaties kunnen hier soelaas brengen. Maar ook hier bestaan geen wonderoplossingen. Ik zie zelf wel geen lijn in de projecten die gegund, dan wel afgekeurd worden. Dat moet transparanter.”
EJ: Kan biomassa een deel van de oplossing zijn? Zo ja, welke variant? “Enkel indien die duurzaam en kleinschalig is. Dus sowieso enkel op basis van lokale reststromen.”
EJ: Hoe ziet u de lange termijn energiemix voor Vlaanderen? “100% hernieuwbare energie kan tegen 2050, tegen 2030 moet minstens 60 % van onze stroom groen kunnen zijn. Daar zijn technologisch nog wat doorbraken voor nodig, maar er wordt veel geïnvesteerd in onderzoek, zodat innovatie niet zal uitblijven. Dat moeten we blijven doen, want ‘energie’ is een multiplicator voor welvaart. België kan en moet in 2025 alle kerncentrales sluiten.”
EJ: Stel dat u morgen Vlaams energieminster wordt, welke maatregel zou u als eerste nemen? “Ik zou een pro-actief en grootschalig energierenovatieprogramma uitrollen, gedifferentieerd naar doelgroep en de staat van de woning, met voldoende overheidsmiddelen. Voor een deel van de woningen volstaan energiepremies en energieleningen. Maar voor een heel deel van de woningen zal meer nodig zijn: grote mate van ontzorging bv. voor oudere bevolking, sterke ondersteuning voor lagere inkomens, collectieve (wijk)aanpak vanuit het lokale niveau om kostprijs te verlagen, modellen die rekening houden met split incentive bij huurwoningen,… Dit is zeer urgent, de renovatie valt stil – dat is al jaren zo – terwijl er een verdrievoudiging nodig, minstens 100.000 woningen per jaar moeten gerenoveerd worden om de doelstelling te halen tegen 2050. Dit is een triple win-situatie want geeft kansen voor jobs, zorgt voor relance en het tegengaan van energie-armoede. Dit is ook nodig om onze klimaatdoelstellingen te halen en zal het energieverbruik en -factuur doen dalen.”
Welke maatregel zou u als eerste ongedaan maken? “Nu wordt het geld van het klimaatfonds niet altijd gebruikt voor maatregelen die het klimaat ten goede komen. Ik zou klimaatgeld alleen gebruiken voor klimaatmaatregelen.” (Alex Polfliet)
(Bron: Energiejournaal.be)