Toen minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) vorige maand zijn plannen rond bedrijfswagens bekendmaakte, werd al duidelijk dat de toekomst elektrisch zou zijn. Eergisteren bereikte het kernkabinet een akkoord over de kwestie. Vanaf 2026 zijn enkel nieuwe emissievrije bedrijfswagens nog fiscaal aftrekbaar. Die aftrekbaarheid wordt ook geleidelijk aan verminderd.
Het bereikte akkoord ligt sterk in lijn met de plannen die Van Peteghem eerder aankondigde. Het fiscale voordeel voor bedrijfswagens die met fossiele brandstoffen worden aangedreven vermindert vanaf 2023 om tegen 2028 op nul te eindigen. Voor nieuwe contracten zal een fiscaal voordeel vanaf 2026 enkel nog mogelijk zijn als de wagen emissievrij is. De aftrekbaarheid van die wagens zal tussen 2026 en 2031 ook afnemen van 100% naar 67,5%. In de praktijk zal het dan vrijwel altijd over elektrische wagens gaan, maar in theorie komen ook waterstofauto’s in aanmerking. Aan de lopende contracten zou niet geraakt worden.
De CO2-bijdrage voor bedrijfswagens, die voor rekening van de werkgever is, wordt opgetrokken. Ook het mobiliteitsbudget wordt vereenvoudigd, in de hoop dat dit ruimer gebruikt zal worden. Ten slotte werd ook het eerder aangekondigde fiscale voordeel voor laadpalen bevestigd. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) liet al weten dat Vlaanderen klaar is voor de omslag naar elektrische mobiliteit. ‘We zetten op dit moment de middelen in om tegen 2025 30.000 extra laadpalen voor personenwagens te voorzien’, aldus minister Peeters.
Het akkoord heeft alles in zich om een transitie naar een emissievrij wagenpark te versnellen. Voor een bredere mobiliteitstransitie, waar ook gekeken zal worden naar meer mogelijkheden rond autodelen, openbaar vervoer en het vermijden van verplaatsingen, heeft de nieuwe regeling echter minder te bieden. Het debat over een grotere fiscale hervorming is voor later in de bestuursperiode gepland. De kans is reëel dat de bedrijfswagens dan opnieuw besproken zullen worden.
(Bron: Energiejournaal.be)