Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) pleit voor een energiedoorbraak via een groot totaalakkoord van de federale regering. Dat akkoord moet drie pijlers omvatten: een derde steunpakket om de factuur onmiddellijk te verlichten, een stevige versnelling van de energietransitie, versterken van nucleaire veiligheid en de uiteindelijke kalender van de kernuitstap. De drie elementen zijn één en ondeelbaar, aldus Van der Straeten in een interview met De Standaard.
Het wordt de groene partijen vaak verweten dat ze zich dogmatisch zouden opstellen tegenover kernenergie. De partijen zijn altijd voorstander geweest van een energietransitie richting hernieuwbare energie in een gedecentraliseerd systeem, en kernenergie lijkt daar geen plaats in te hebben. De volledige kernuitstap maakte dan ook deel uit van het regeerakkoord dat in 2020 werd gesloten, maar nu lijken Ecolo en Groen de deur toch open te houden voor een verlenging van de levensduur van de twee jongste kerncentrales Doel 4 en Tihange 3, samen goed voor 2 GW elektriciteitsproductiecapaciteit. Maar die beslissing moet in een groter energieakkoord kaderen.
Van der Straeten: ‘De wereld is veranderd. De belangrijkste conclusie kunnen we trouwens nu al trekken. We moeten onze energievoorziening opnieuw in eigen handen nemen door de doorbraak van hernieuwbare energie en isolatie van woningen fors te versnellen. Zo versterken we onze energieonafhankelijkheid en kunnen we mensen beter beschermen tegen de hoge prijzen.’ Eind vorige week maakte Van der Straeten al bekend dat ze een “Taskforce Rusland” heeft opgericht die de impact van de Russische invasie in Oekraïne op de energieprijzen en -bevoorrading in kaart brengt en oplossingen op korte en lange termijn moet uitwerken.
Voor Van der Straeten is het essentieel dat de groene versnelling gepaard gaat met maatregelen die directe impact op de factuur hebben. Ze schuift daarom de BTW-verlaging van gas en elektriciteit naar 6% met accijnshervorming naar voor als onderdeel van een ambitieus derde steunpakket. Daarnaast is er nood aan het structureel maken van een uitgebreid sociaal tarief. Ten slotte herhaalt ze dat de kernuitstap met open blik zal worden bekeken. Ze bereidt een grondig reassesment voor van Plan A, de volledige uitstap, en Plan B, de verlenging van de twee laatste kernreactoren. De impact van de oorlog in Oekraïne wordt daarin meegenomen.
Van der Straeten: ‘De regering zal beslissen op basis van feiten. Plan A en B moeten op dezelfde manier beoordeeld worden. Dat zullen wij doen, zeker in de huidige context, maar dat verwachten we dus ook van anderen om dit zonder taboe te bekijken. Maar ik wil dus niet enkel een beslissing over die twee kerncentrales die 3% uitmaken van onze energie. Er is nood aan een grote energiedoorbraak voor 100% van onze energie.’
(Bron: Energiejournaal.be)