De Vlaamse energieregulator VREG maakte – op vraag van Energieminister Demir – onlangs een kosten-batenanalyse (KBA) over een mogelijk versnelde uitrol van de digitale meter.
Volgens de VREG zijn voor een uitrol van 80% van de digitale meters in 2024 de baten voor de maatschappij ruim hoger dan de kosten:“Bij een gemiddelde waarde van de installatiekost is de globale baat +888 miljoen euro. Dit is een stuk positiever dan een uitrol over 15 jaar, waarvoor we een baat van +768 miljoen euro berekenen.De baat voor milieu en maatschappij levert een belangrijke bijdrage aan de KBA. Hierin zit vooral de verminderde CO2-uitstoot. Een deel baten komt door vermeden fraude. Daarnaast is er de energiebesparing bij verbruikers.”
Daar tegenover staat wel dat de versnelde uitrol van de digitale meter tot een verhoogde kost voor de distributienetbeheerders (en dus voor hun klanten) leidt. Al blijven die kosten wel beperkt. “Bij een uitrol van 80% in 2024 is het effect voor een gemiddeld gezin ongeveer 3,6 euro/jaar meer voor elektriciteit en 2,8 euro/jaar meer voor aardgas, in vergelijking met de uitrol op 15 jaar die momenteel lopende is”, aldus de regulator. Volgens de VREG biedt een versnelde uitrol de afnemers dan weer wel de mogelijkheid om sneller hun verbruik te controleren en te sturen. Waardoor ze energie kunnen besparen en verbruiken als de energiekosten laag zijn.
Conclusie van de VREG? “We adviseren aan de Vlaamse Regering om in het Energiebesluit de plaatsing van een digitale meter in geval van een kleinverbruiksmeting voor elektriciteit te voorzien, zodat uiterlijk op 31 december 2024, 80% van de kleinverbruiksmeetinrichtingen een digitale meter heeft, waarna een volledige uitrol beoogd wordt tegen 1 juli 2029.”
(Bron: Energiejournaal.be)