De Vlaamse energieregulator VREG heeft enige tijd geleden haar ondernemingsplan voor 2022 bekendgemaakt. De regulator voorziet daarin zoals gepland de invoering van het capaciteitstarief. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een nieuwe V-test, en wordt de implementatie van het data-uitwisselingssysteem MIG6 opgevolgd. Ook zal de VREG voor het eerst de investeringsplannen op lange termijn van de netbeheerders beoordelen, nieuwe dashboards op haar website lanceren en doelstellingen vastleggen voor een studie naar tijdsafhankelijke nettarieven.
Voor de VREG liggen er ook in 2022 verschillende werven in het vooruitzicht. Weinig verrassend daarbij is de opvolging van MIG6, het nieuwe protocol voor de uitwisseling van gegevens tussen de IT-systemen van de netbeheerders en leveranciers. Ook over de geplande invoering van het capaciteitstarief werd reeds uitgebreid bericht, en de verbeteringen van de nieuwe V-test zijn al zichtbaar aan het worden.
Daarnaast legde de VREG de distributienetbeheerders op om tegen december 2023 een studie uit te voeren over de eventuele noodzaak om tijdsafhankelijke tarieven op distributienetniveau in te voeren en hoe netgebruikers die injecteren op het net kunnen aangespoord worden tot rationeel netgebruik. Daarvoor zal de regulator dit jaar ook de specifieke doelstellingen vastleggen. Die studie is niet onbelangrijk. Met het capaciteitstarief komt er dan wel een financiële stimulans om pieken in het verbruik op huishoudniveau af te vlakken, maar daarbij wordt geen rekening gehouden met het moment van die piekafname. Logischer zou zijn om de financiële prikkel ook te koppelen aan een specifiek tijdsschema, zodat bijvoorbeeld een verbruikspiek om 18u meer ontraden wordt dan één op de middag.
Ten slotte voorziet de VREG ook de nodige tijd om te werken aan alle nieuwe evoluties met betrekking tot flexibiliteit. Verwacht wordt dat de Vlaamse Regering een besluit zal maken dat het wetgevend kader voor flexibiliteit verder vormgeeft. De VREG zal haar daarin adviseren, en onderzoeken welke wijzigingen aan de technische reglementen dat besluit noodzakelijk maakt. Ook zal de regulator de verschillende nieuwe taken uit die het EMD-Decreet opnemen op vlak van energiegemeenschappen, energiedelen, peer-to-peer handel en flexibiliteit.
(Bron: Energiejournaal.be)