Vanaf volgend jaar zullen PV-eigenaars met digitale meter hun zonnestroom ook officieel aan andere particulieren kunnen verkopen of schenken. Nu kunnen zij die stroom via de zogenaamde terugleveringscontracten enkel aan energieleveranciers verkopen of officieus via een leverancier aan een bedrijf. Wie gratis stroom ontvangt zal wel nog steeds netvergoeding en de verschillende heffingen moeten betalen. De nieuwe regeling maakt deel uit van de omzetting van de Europese richtlijnen uit het “Clean Energy Package”.
Wie als eigenaar van zonnepanelen beschikt over een digitale meter, moet sinds maart dit jaar betalen voor elke kWh elektriciteit die rechtstreeks van het net wordt afgenomen. Omgekeerd kunnen deze prosumenten hun geproduceerde stroom, die niet rechtstreeks verbruikt wordt, verkopen aan hun eigen of een andere energieleverancier. Sinds de invoering van deze regel bieden vrijwel alle energieleveranciers geld voor particuliere zonnestroom, en de afgelopen maanden steeg ook de gemiddelde prijs die voor die groene elektriciteit wordt geboden.
Vanaf volgend jaar zal je die stroom niet alleen aan energieleveranciers kunnen verkopen, maar ook aan andere particulieren. Ook het schenken van groene stroom wordt dan mogelijk. Wie stroom wil afnemen van een kennis of familielid, kan dat melden aan netbeheerder Fluvius. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA): ‘Wie voor zijn opgewekte energie geen vergoeding wil omdat die bijvoorbeeld naar een familielid met financiële moeilijkheden gaat, kan de stroom op het moment dat die opgewerkt wordt zelfs gratis ter beschikking stellen via dergelijke “peer-to-peer”-contracten. Met deze hervorming wordt de energiemarkt in Vlaanderen socialer dan ooit tevoren.’
Of deze nieuwe regeling het verdienmodel voor particuliere PV-installaties zal verbeteren, valt nog af te wachten. Voor zowel Fluvius als de elektriciteitsleveranciers lijkt ze in de eerste plaats extra werk met zich mee te brengen. Fluvius zal instaan voor het faciliteren van de peer-to-peer-contracten. Concreet zal de netbeheerder, nadat de afname van stroom tussen 2 particulieren wordt aangemeld, de nodige informatie doorgeven aan de energieleveranciers. Die zullen op hun beurt de energiecontracten van verkoper en afnemer correct moeten aanpassen.
(Bron: Energiejournaal.be)