Indien een opstalovereenkomst wordt afgesloten voor de plaatsing van zonnepanelen op een dak, leidt dit niet tot een verhoging van het kadastraal inkomen. Vorige donderdag (23 september) berichtte Energiejournaal nog over een specifiek project waarbij dat het geval zou zijn. Na communicatie tussen de gebouweigenaar en de FOD Financiën moeten we toch enkele zaken corrigeren.
Een brief vanuit de FOD Financiën aan de eigenaar van een gebouw zorgde even voor onrust. Uit de brief bleek dat het afsluiten van een recht van opstal voor de plaatsing van zonnepanelen leidde tot een aanpassing in het kadaster. In principe moet de plaatsing van zonnepanelen zelfs niet worden aangegeven bij het kadaster, waardoor dit niet geregistreerd wordt.
Indien de installatie echter door een derde partij wordt geplaatst, waarbij de zonnestroom wordt verkocht aan de gebruiker van het gebouw, sluiten de eigenaar en PV-investeerder gewoonlijk een recht van opstal af. Hierdoor heeft de investeerder de garantie dat de zonnepanelen gewoon op het dak mogen blijven liggen, en de investering terugverdiend kan worden. Dit recht van opstal dient geregistreerd te worden.
De FOD Financiën neemt het recht van opstal mee op in het kadaster, en stelt de eigenaar hiervan op de hoogte. Die communicatie leek erop te wijzen dat door de plaatsing van de zonnepanelen ook het KI verhoogd werd. Maar uiteindelijk bleek dat het getal dat getoond werd “na correctie zonnepanelen” hetzelfde was als het oorspronkelijke getal. De garantie dat energiebesparende maatregelen het KI (en dus de onroerende voorheffing) niet verhogen, houdt dus wel degelijk stand.
(Bron: Energiejournaal.be)