Dat het stroomverbruik in België door de corona-crisis fors is gedaald, was al genoegzaam bekend. Maar uit analyse van Elia-data blijkt dat er zich al langer een structurele daling aftekent.
Vooreerst even preciezer duiden: Hoeveel stroom er precies wordt verbruikt is moeilijk te achterhalen want van de ‘autoconsumptie’ (stroom die achter de teller wordt geproduceerd en meteen verbruikt) hebben we geen sluitende cijfers. De cijfers van Elia geven aan hoeveel stroom er van het totale elektriciteitsnet wordt afgenomen.
In 2019 was die afname 2,76 % lager dan in 2018. Een beperkte, maar toch duidelijke daling. In januari van dit jaar was er een veel forsere daling, toen werd slechts 89,54 % afgenomen in vergelijking met dezelfde maand van het voorgaande jaar. Dat kan vooral verklaard worden doordat januari 2020 zachter was dan het jaar voordien. Februari 2020 was quasi gelijk aan februari 2019 (-0,81 %). De lockdown vanaf 15 maart werd meteen vertaald naar elektriciteitsafname die maand: – 8,11 % ! April ’20 zorgde – bijna vanzelfsprekend – voor nog een lagere afname. Toen werd 5,69 TWh afgenomen, een daling van maar liefst 16,23 % t.o.v. vorig jaar. De voorbije 10 jaar werd er nooit minder stroom van het net gehaald als in de maand april 2020.
Voor de eerste 4 maanden van dit jaar noteren we een gemiddelde daling van 8,9 % t.o.v. 2019. Een flink deel van die daling is dus duidelijk toe te schrijven aan de corona-crisis, maar dat is duidelijk niet de enige verklaring. Afwachten of de trend de komende maanden wordt doorgetrokken.
(Bron: Energiejournaal.be)