Eergisteren publiceerde de federale overheid een nieuw verkennend rapport waarin verschillende overgangsscenario’s worden geïdentificeerd die gericht zijn op klimaatneutraliteit tegen 2050. De scenario’s zijn ontwikkeld op basis van een rekentool waarmee de ambitieniveaus van meer dan honderd hefbomen in alle uitstootsectoren kunnen worden geselecteerd en de impact in 2050 op de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en op het verbruik van hulpbronnen kan worden beoordeeld. Via een webtool kan je ook je eigen transitiescenario uittekenen.
Binnen de studie zijn in totaal vijf scenario’s ontwikkeld. Naast een referentiescenario op basis van het bestaande beleid, het business as usual scenario, werd ook een gedragsscenario ontwikkeld. Hierbij lag de focus op veranderingen in levensstijl op vlak van onder meer mobiliteit, huisvesting en voeding. In een technologisch scenario lag de nadruk meer op de inzet van energie-efficiëntietechnologieën en koolstofvrije brandstoffen zoals synthetische brandstoffen of waterstof. Het “centraal scenario” is gebaseerd op een evenwichtige benadering van de gedragsmatige en de technologische dimensie. Ten slotte bevat de studie ook een scenario met een hoge energievraag.
Op basis van de analyse kan geconcludeerd worden dat klimaatneutraliteit in België tegen 2050 technisch haalbaar is, maar voor alle sectoren een grote uitdaging vormt. Het vergt zowel gedragsmatige als technologische systemische veranderingen. Er zullen ook aanzienlijke extra investeringen in infrastructuur nodig zijn, maar die worden gecompenseerd door lagere brandstofkosten.
Naast de studie liet de federale overheid ook een webtool ontwikkelen waarin het mogelijk is om, mits bepaalde elementaire kennis over klimaatbeleid, een eigen transitiescenario uit te tekenen. Zo kan iedereen zelf nagaan wat de impact zou zijn van het ontwikkelde scenario op vlak van broeikasgasemissies, energieverbruik, materiaalverbruik en landgebruik. Minister van Klimaat Zakia Khattabi is tevreden over de manier waarop de studie is aangepakt: ‘Hoewel alle gepresenteerde transitiescenario’s inderdaad de weg uitstippelen naar een gedecarboniseerde en duurzame samenleving in 2050 door te kiezen voor een globale aanpak, laat hun diversiteit veel ruimte voor dialoog en publiek debat om dit te bereiken.’
(Bron: Energiejournaal.be)