Is het verdwijnen van de terugdraaiende teller kostelijk voor de prosument, of biedt die ook voordelen? Het antwoord op die vraag is voor elke PV-eigenaar anders. Energiejournaal berekende enkele weken geleden de impact op basis van enkele fictieve cases. Test Aankoop ontwikkelde nu een webtool waarmee particulieren zelf makkelijk een inschatting kunnen maken.
Na het recente arrest van het Grondwettelijk Hof dat een einde maakte aan de terugdraaiende teller, kreeg ook Test Aankoop talrijke vragen en oproepen van misnoegde prosumenten. De consumentenorganisatie ontwikkelde daarom een tool waarmee PV-eigenaars zelf een inschatting kunnen maken van de financiële impact van een (eventuele) overstap naar de digitale meter. Test Aankoop gaat uit van gemiddelde afnametarieven van januari 2021 en een injectietarief van 4 c€ per kWh. Dat zijn alleszins realistische tarieven. Verder is de tool redelijk eenvoudig opgebouwd. Alle parameters die relevant zijn, werden meegenomen.
De consumentenorganisatie geeft via de module ook aan vanaf hoeveel zelfverbruik (de hoeveelheid zonnestroom die je meteen verbruikt) prosumenten goedkoper elektriciteit kunnen consumeren dan onder het systeem van de terugdraaiende teller. Test Aankoop doet ook suggesties om het zelfverbruik te verbeteren.
Maar 2 elementen bij deze berekening blijven onzeker: de zelfconsumptie en het capaciteitstarief. Zeker de zelfconsumptie is doorslaggevend, en daar knelt nu net het schoentje: zonder de digitale meter te installeren en minstens een jaar te gebruiken, is het moeilijk om een accurate inschatting te maken. De VREG ontwikkelde hiervoor wel een tool, maar heeft die ondertussen weer offline gehaald, omdat er vanaf 2022 een capaciteitstarief ingevoerd zal worden.
Met het capaciteitstarief zal 4/5 van de netbijdrage (gemiddeld zo’n 30% van de elektriciteitsfactuur) geïnd worden op basis van de piekafname van de klant. 1/5 zal nog per kWh verbruikte stroom aangerekend worden, zoals dat nu gebeurt. Omdat de bedragen van het capaciteitstarief nog niet vastliggen, en omdat de meeste mensen ook niet weten wat gewoonlijk het maandelijks piekverbruik is, wordt het moeilijk om de impact daarvan op de elektriciteitsfactuur te berekenen.
Op basis van de zekerheden die er wel zijn, is de webtool van Test Aankoop wel zeer degelijk. De vraag blijft echter of er niet te veel aannames zijn, om nauwkeurig te kunnen berekenen voor welke PV-eigenaar de digitale meter een goede zaak is.
(Bron: Energiejournaal.be)