De Vlaamse regering legde vorige week de laatste hand aan haar klimaatakkoord. Bij het schrijven van het artikel is de volledige tekst nog niet beschikbaar, maar de grote lijnen zijn wel duidelijk. De komende dagen volgen nog artikels die dieper in gaan op de concrete maatregelen binnen de 4 sectoren waar de CO2-uitstoot verlaagd moet worden: mobiliteit, gebouwen, industrie en landbouw. In totaal wil de Vlaamse regering de CO2-uitstoot met 40% terugdringen tegen 2030.
Voor gebouwen springt de renovatieverplichting bij aankoop van een energieverslindende woning in het oog. Wie een woning met EPC-label E aankoopt, zal die vanaf 2023 moeten renoveren tot minimaal een D-label. Voor de woningeigenaars wordt een renteloze lening voorzien, en wie renoveert tot label C of beter kan zelfs aan negatieve rente lenen. Voor nieuwbouw komt een verbod op gasaansluitingen tegen 2026. Tussen 2023 en 2026 kan ook nog met een hybride warmtepomp verwarmd worden. Daarnaast wordt aan de premies voor warmtepompen gesleuteld, en zal de regering de VREG vragen om een taks-shift van elektriciteit naar gas uit te werken. Ook het patrimonium van de Vlaamse overheid zelf zal energiezuinig gemaakt worden.
Om ons mobiliteitssysteem te vergroenen, legden de regeringspartners een einddatum voor de inschrijving van nieuwe niet-elektrische wagens vast. Mits voldoende aanbod, ligt de einddatum voor nieuwe benzine- diesel- en hybridewagens in 2029. Tegen 2030 moeten er 100.000 semi-publieke laadpalen beschikbaar zijn om de elektrische wagens op te laden. Daarnaast wordt de hoogte van de kilometerheffing van vrachtwagens afhankelijk van de effectieve CO2-uitstoot. Ook moet de vloot van de Lijn tegen 2035 volledig geƫlektrificeerd zijn.
De Vlaamse veestapel zal verkleind moeten worden, in overeenstemming met de Europese vleesconsumptie. Innovaties bij serres en veevoeder en energiebesparingsmaatregelen moeten de methaan- en CO2-uitstoot binnen de sector verlagen. Voor de industrie komt er een aardgasheffing en wordt wetgeving rond energiebesparing bij niet-ETS bedrijven aangescherpt. Bedrijven zullen ook een klimaatplan moeten voorleggen alvorens (economische) subsidies te kunnen ontvangen. Ten slotte worden ook de subsidies voor WKK op fossiele brandstoffen uitgedoofd. De Vlaamse regering voorziet dus wel in een uitgebreid pakket aan maatregelen. De impact van die maatregelen zal echter grotendeels afhangen van de concrete uitwerking ervan. Daarover wordt de komende dagen meer duidelijkheid verwacht.