Vlaanderen gaat de subsidiëring in hernieuwbare energie verder verlagen vanaf 2021. Dat meldt Vlaams Energieminister Demir. De sector reageert verbijsterd.
Het groene stroom certificatenmechanisme bepaalt via de banding factor hoeveel certificaten een bepaalde installatie per MWh ontvangt, waarbij een bepaald rendement wordt gegarandeerd. Demir gaf het bureau Trinomics de opdracht om dit gegarandeerde rendement op hernieuwbare energieprojecten en warmtekrachtkoppelingsprojecten van bedrijven te evalueren. Uit dat onderzoek blijkt volgens de minister dat “de toegepaste rendementseisen voor vergelijkbare projecten in de buurlanden lager liggen dan de momenteel (…) in het Vlaamse gewest. Daarom, en ook rekening houdend met de daling van het technologische risico en van de kost voor vreemd vermogen, wordt aanbevolen om de IRR-waardes te verlagen.” Nog volgens de studie zou zo’n verlaging geen of slechts een minimale impact hebben op de investeringsbereidheid bij bedrijven.
De Vlaamse regering besliste nu op voorstel van Demir om de steun dus verder te verlagen. Concreet daalt de IRR (interne-opbrengstvoet of internal rate of return) voor zowel zonne-, wind-, biomassa- als warmtekrachtkoppelingsprojecten opnieuw vanaf januari 2021. De subsidies werden begin dit jaar ook al eens verlaagd. “In het verleden werden de subsidies niet voldoende snel aangepast aan de lagere investeringskosten en rendementen die er nodig waren om te investeren, waardoor er een enorme oversubsidie plaatsvond”, zei Demir. “Een correcte steun met een correcte factuur, dat is mijn doel. Oversubsidiëring moet absoluut vermeden worden.”
De sector reageert verbolgen. Hernieuwbare energie wordt in de ons omliggende landen en regio’s veel sterker ondersteunt dan in Vlaanderen nu al het geval is. Er is dus eerder sprake van ondersubsidiëring. Het feit dat de minister op een drafje steevast de regelgeving negatief bijstelt, zonder overleg en zonder de effecten in te schatten, zet ook kwaad bloed.
(Bron: Energiejournaal.be)