Met een nieuwe overheidscampagne “reNUveren” wil Vlaanderen de burgers motiveren om hun eigen woning (energetisch) te renoveren. De afgelopen maanden werden een aantal extra stimuli uitgewerkt om verbouwers daarbij te ondersteunen, zoals een “energielabelpremie” en een renteloze lening voor nieuwe woningeigenaars.
Om de Vlaamse klimaatdoelstellingen te behalen, zal een groot deel van de bestaande woningen tussen nu en 2050 energetisch gerenoveerd moeten worden. Het grootste deel van ons woningbestand is namelijk niet goed genoeg geïsoleerd en wordt met fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie verwarmd.
De Vlaamse overheid werkte de afgelopen jaren al veel campagnes, premies, leningen en fiscale voordelen uit om dat te verbeteren, met wisselend succes. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA): ‘de renovatiegraad in Vlaanderen moet dringend omhoog. Eind 2020 haalt amper 4,6% van de woningen en appartementen een A-label. Dit is een stijging met ruim 1% ten opzichte van het jaar voordien, maar ons woningenbestand moet sneller veel energiezuiniger worden. Op mijn initiatief werden er extra middelen vrijgemaakt om de grondige renovatie van onze woningen en appartementen een boost te geven.’
Met de nieuwe campagne “reNUveren” wil de overheid Vlamingen overtuigen om die werken niet langer uit te stellen, maar nu actie te ondernemen. Daarbij worden ook twee nieuwe ondersteuningsmechanismen in de verf gezet. Voor nieuwe eigenaars die een woning met een EPC-label E of F kopen, is er sinds begin dit jaar een renteloos renovatiekrediet. Het maximum te ontlenen bedrag is afhankelijk van het energielabel na de renovatiewerken, en kan oplopen tot 60.000 euro voor een woning en 45.000 euro voor een appartement. Daarnaast verving de Vlaamse regering ook de bestaande “totaalrenovatiebonus”, een aanvulling op de verschillende energiepremies, door het EPC-label. Wie als bestaande of nieuwe eigenaar zijn woning renoveert van een E- of F-label tot een B- of A-label kan een ‘labelpremie’ krijgen. Hoe groter de verbetering tussen de twee labels, hoe hoger de labelpremie. Zo hoopt men dat meer mensen ervoor kiezen om de woning meteen grondig te renoveren.
(Bron: Energiejournaal.be)