De Vlaamse regering heeft een antwoord klaar op de Oekraïnecrisis en de daaruit voortkomende focus op een grotere energie-onafhankelijkheid. Het huishoudelijke gasverbruik moet naar beneden door hogere premies voor isolatie en warmtepompen. Daarnaast verhoogt Vlaanderen de jaarlijkse PV-doelstelling van 300 MW naar 450 MW aan nieuwe installaties. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil zo sneller van het gas afraken.
Hoewel België slechts 4% van haar aardgas uit Rusland importeert, gaat het voor Europa om 40%. De afhankelijkheid van het Poetinregime kan dus best verminderd worden door te investeren in alternatieven, en door de energievraag te verlagen. Binnen de federale regering verhoogt de inval in Oekraïne de druk om de kernuitstap te verlaten. Maar vooral de Vlaamse regering heeft met het renovatie- en hernieuwbare energiebeleid stevige troeven in handen. En die wil ze nu ook gaan gebruiken.
In de eerste plaats zal Vlaanderen de financiële ondersteuning voor renovaties en warmtepompen in 2022 en 2023 fors vermeerderen. Het totale budget wordt verhoogd van 440 miljoen euro naar 658 miljoen euro, waardoor gezinnen met een laag inkomen kunnen rekenen op een bijdrage tot 50% van de kosten. Voor warmtepompen zorgen de verhoogde premies er samen met de hoge gasprijzen voor dat investeren in een warmtepomp nu financieel bijna altijd het meest voordelig zal zijn. De invoering van het capaciteitstarief kan dat voordeel nog vergroten.
De premies kaderen binnen de nieuwe MijnVerbouwpremie, die op 1 oktober van start gaat. Het gaat echter niet enkel om energiegerelateerde investeringen zoals isolatie, nieuwe ramen, warmtepompen en andere hernieuwbare energiebronnen, maar ook om andere renovatiewerken zoals de vernieuwing van daken, afwerking van gevels en bepaalde binnenwerken. Bovenop de premies wordt ook een “MijnVerbouw-lening” uitgerold, die de energierenovaties ook financieel haalbaar moet maken voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Ook de Vlaamse Energiehuizen zouden kunnen rekenen op extra middelen om Vlamingen te begeleiden bij hun renovatiewerken.
Daarnaast wil Vlaanderen ook meer investeren in hernieuwbare energie. De hoge investeringspremie voor particuliere zonnepanelen (tot 1.500 euro) zal ook na juni 2022 blijven gelden, voorlopig tot het einde van dit jaar. Daarnaast worden de ambities ook verhoogd. Vlaanderen wil de windcapaciteit in 2022 en 2023 met 150 MW per jaar zien groeien (i.p.v. 108 MW), en de PV-productiecapaciteit met 450 MW per jaar (i.p.v. 300 MW). Ter vergelijking: het vermogen van windenergie groeide in 2020 met 71,85 MW en in 2021 met 139,45 MW, dat van PV met 714,55 MW in 2020 en met 289,09 MW in 2021.
(Bron: Energiejournaal.be)