De Vlaamse energieregulator VREG en distributienetbeheerder Fluvius zoeken naar een pragmatische en efficiënte manier om garanties van oorsprong toe te kennen aan eigenaars van kleine PV-installaties (< 10 kVA). Op die manier zouden PV-eigenaars een bijkomende vergoeding krijgen voor de geïnjecteerde zonnestroom. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) op een vraag van parlementslid Staf Aerts (Groen). De PV-eigenaars verwachten best niet te veel van zo’n vergoeding.
Via een garantie van oorsprong (GO) kan een bewijs worden aangeleverd over de herkomst van energie. Concreet toont een GO aan dat 1 MWh energie (elektriciteit, gas, warmte of koude) met hernieuwbare energiebronnen werd opgewekt. Met dat systeem is het voor energieleveranciers mogelijk om groene energie aan klanten te verkopen. Eens de energie geproduceerd is en op het net geïnjecteerd wordt, is het immers onmogelijk om fysiek vast te stellen waar die naartoe gaat. Als een energieleverancier groene stroom verkoopt, moet die “gedekt” worden door GO’s.
Voor groene elektriciteit die men zelf opwekt met een PV-installatie die kleiner dan 10 kVA is, worden geen GO’s toegekend. Met de verdere uitrol van de digitale meter en het bijhorende afrekensysteem voor deze kleine producenten, is het nochtans technisch mogelijk om exact te registreren hoeveel energie op het net wordt geïnjecteerd. Zo zouden de prosumenten niet alleen de elektriciteit zelf aan een leverancier kunnen verkopen, maar ook de GO’s. Op die manier kan de leverancier de stroom opnieuw als groene stroom verkopen aan een andere klant.
Volgens minister Demir zijn de VREG (als beheerder van de databank met GO’s) en Fluvius (die de productie voor de toekenning van GO’s registreert) op zoek naar een pragmatische en efficiënte manier om dat mogelijk te maken. De afgelopen jaren was de marktprijs voor GO’s echter slechts enkele keren hoger dan 1 euro per MWh (al is die nu wel duidelijk stijgende, nvdr). Het financieel voordeel voor particuliere PV-eigenaars zou dan ook hooguit enkele euro’s per jaar bedragen. Minister Demir stelt dan ook terecht dat die beperkte financiële opbrengst in verhouding moet staan met de administratieve lasten en inspanningen bij zowel de PV-eigenaars als bij Fluvius en de VREG. Daarbij wordt ook gekeken naar de toekomstige operationalisering van energiegemeenschappen, energiedelen en peer-to-peer handel.
(Bron: Energiejournaal.be)