Binnen de festivalsector is er al langer een bewustzijn rond klimaatverandering, en verschillende organisatoren deden reeds inspanningen om de CO2-impact van hun festivals te beperken. Werchter Parklife zet daarin nu een nieuwe stap door geen gebruik te maken van dieselgeneratoren. Samen met energiebedrijf Bolt kwamen ze tot een oplossing: een mobiele zonnepaneleninstallatie en een superbatterij.
Voor festivalorganisatoren met een hart voor het klimaat zijn de dieselgeneratoren, die vaak gebruikt worden om op de festivalweides voldoende elektrisch vermogen aan te kunnen leveren, ongetwijfeld al langer een doorn in het oog. In principe zouden de festivals stroom van het net kunnen afnemen, maar vaak volstaan de beschikbare vermogens niet. Een groot festival zoals Rock Werchter vindt in landelijk gebied plaats, waar die grote vermogens vaak niet noodzakelijk en beschikbaar zijn.
Energiebedrijf Bolt heeft nu voor Werchter Parklife een manier gevonden om de dieselgeneratoren te kunnen bannen. Het bedrijf voorziet bij het festival een mobiel zonnepark met 72 zonnepanelen, goed voor een vermogen van 25 kVa. Op die manier wordt een deel van de verbruikte stroom ter plaatse opgewekt.
Maar natuurlijk volstaat zo’n PV-installatie niet om de volledige energievraag te dekken, en komen de PV-productie en elektriciteitsvraag niet met elkaar overeen. Daarom voorziet Bolt ook in een batterij met een vermogen van 285 kVa. Die kan de geproduceerde zonnestroom opslaan zodat ze ook later verbruikt kan worden. De batterij kan ook netstroom opslaan, en zal er zo voor zorgen dat er continu voldoende energie voorradig is. Bolt zal ten slotte ook zelf instaan voor de levering van de netstroom. Die is afkomstig van verschillende grote en kleine hernieuwbare energie-installaties zoals windmolens, een vergistingsinstallatie op basis van koeienmest en kleinschalige PV-installaties. Zo zal het festival op 100% groene stroom draaien.
(Bron: Energiejournaal.be